Zoek

Ever Given

Ever Given

Nadat de Ever Given in het Suezkanaal succesvol is vlot getrokken door Boskalis zal het schip zijn reis uiteindelijk vervolgen naar Rotterdam waar de 20.000 containers gelost zullen moeten worden.

Op de Ever Given hebben wij in februari 2019 al beslag gelegd in verband met een grote aanvaringsschade welke door de Ever Given op de Elbe in Hamburg is toegebracht aan de veerboot Finkenwerder.  Na het verlaten van de haven van Hamburg is de Ever Given uit haar koers geraakt en heeft ter hoogte van Blankenese de veerboot Finkenwerder zodanig geraakt dat hiervan feitelijk niets meer over was. Gelukkig waren er op dat moment geen passagiers aan boord en heeft de bemanning van de Finkenwerder zich tijdig in veiligheid weten te brengen.

Het kan dus haast niet anders dan dat een schip van deze omvang (400 meter lang en 60 meter breed) een verhoogd risico voor de scheepvaart met zich meebrengt. Niet alleen blijkt het manoeuvreren van een dergelijke kolos grote risico’s met zich mee te brengen, maar bovendien blijkt ook de schade immens te zijn wanneer het een keer misgaat.

De vraag is derhalve of schepen met deze omvang voldoende veilig kunnen manoeuvreren.

Erik Klinkhamer

Bekijk alle posts over:

Ga naar de inhoud